Kerstnachtdienst

ALLEEN ONLINE

Het is een echt Leidse traditie: Kerstnacht vieren in de Pieterskerk… Helaas blijkt het dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, wederom niet mogelijk om een Kerstfeest in een volle Pieterskerk te organiseren. Gelukkig kan er weer worden uitgeweken naar een online Kerstnachtdienst, vanuit de Hooglandse Kerk, ook al is dit jammer genoeg zonder publiek. De dienst wordt wel van tevoren opgenomen, om internetstoringen te slim af te zijn!

Iedereen kan thuis meedoen met een bijzonder moment tijdens de dienst:
We gaan samen licht aansteken in de Kerstnacht.
Zet u vast een paar kaarsjes neer?

De dienst is op deze website te zien vanaf 22.00 uur.
Daarnaast wordt de dienst ook uitgezonden via Unity.NU TV.

Het wordt een traditionele viering met veel bekende kerstliederen, omlijst door Engelse Christmas carols, uitgevoerd door de Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons.

Bij het thema: Gods geboorte in ons
Er is een oud gedicht van Angelus Silesius (1624-1677), waarin staat:
“Werd Christus duizendmaal in Betlehem geboren, en niet in u, helaas, gij zijt dan toch verloren.”

Zo zou je dat vandaag niet meer zeggen, maar tegelijk voel je wel, dat de geboorte waar we met Kerstmis bij stil staan niet buiten je om gaat. Het kwetsbare kind in de voederbak kan je raken en in zekere zin zelf ook opnieuw geboren laten worden. Op welke manier? Daar zal de overdenking over gaan.
Het zal gaan over Gods geboorte in ons.

schilderij: ‘Nieuw Leven’ – Oussama Diab
bron: Newest Art Organization, newestart.org

Muzikale medewerking – Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons
De muzikale medewerking wordt dit jaar verzorgd door de Leidse Cantorij o.l.v. Hans Brons. Het koor is gespecialiseerd in Engelse kerkmuziek en zingt regelmatig in kerkdiensten, Evensongs en de herdenkingsdienst op 3 october. Het koor heeft een breed repertoire en verheugt zich om de oude bekende kerstliederen te laten klinken in een prachtig verlichte Hooglandse Kerk.

Organist – Willeke Smits
De dienst wordt muzikaal gedragen door organist Willeke Smits. Zij is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk en het Bijzonder Kerkenwerk Leiden en tevens vaste begeleidster van de Leidse Cantorij.

Voorganger – ds. Margreet Klokke
De voorganger voor de dienst is ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk en het Bijzonder Kerkenwerk Leiden.

 

Bekijk de dienst op deze website of via Unity.NU TV

Kerstnachtdienst, vanuit de Hooglandse Kerk
Aanvang: 22.00 uur

YouTube-kanaal: Bijzonder Kerkenwerk Leiden
Unity.NU TV is te vinden via kanaal 40 van Ziggo en via kanaal 1412 bij alle andere providers.

Graag vragen wij uw aandacht voor de zomerbonnen actie van diaconaal centrum de Bakkerij. Met uw bijdrage worden 1200 huishoudens in onze regio in de zomer geholpen. Download hier de folder voor meer informatie.