Adventsactiviteiten

Korenweekend Hooglandse Kerk


Op zaterdagmiddag 10 december van 13.30 – 16.30 uur treden verschillende koren op in de Hooglandse Kerk. De toegang is vrij. Het programma is als volgt:

13.30 – 14.00 uur
C.G.K. Canticum Novum, uit Rozenburg, o.l.v. Annemarie van Bragt

14.00 – 14.30 uur
Leids Studenten Koor en Orkest “Collegium Musicum”, o.l.v. Gerrit Maas

15.00 – 16.30 uur
Leids Musicalgezelschap Otis, o.l.v. Sarif Tribou

Rotary Santa Run


De Rotary Santa Run is een wandeltocht waarbij de deelnemers in een grote stoet, verkleed als kerstman of kerstvrouw of kerstkind, een wandeltocht maken voor het goede doel. In 2008 begonnen als evenement van Rotary Club Gorinchem, waarna dit voorbeeld door vele Rotary Clubs in het hele land is gevolgd.

Alle Kerstmannen, -vrouwen en -kinderen verzamelen op donderdag 15 december 2022 vanaf 17:00 uur tussen Visfontein en Stadhuisplein. Klokslag 18.00 uur is het HO-HO-GO. De gezellige wandeltocht van jou en 1574 welgemutste goede-doel-collega’s begint!

De route loopt o.a. door de Hooglandse Kerk, die dan tevens open is voor publiek. Komt u de wandelaars aanmoedigen?

Meer informatie: leiden.rotarysantarun.nl

Adventsconcert Leidse Cantorij

 

Op zondagavond 18 december vindt het jaarlijkse Adventsconcert plaats van de Leidse Cantorij, o.l.v. Hans Brons, in de Hooglandse Kerk.

Met een prachtige middeleeuwse Hooglandse Kerk komen ook authentieke middeleeuwse temperaturen. Het verwarmen van de kerk is een kostbare en milieu belastende operatie. De Leidse Cantorij wil graag een steentje bijdragen om onze mooie planeet leefbaar te houden. Daarom heeft het koor besloten om de kerk zo min mogelijk te verwarmen voor het Adventsconcert, en iedereen op te roepen zich warm aan te kleden en een dekentje mee te nemen. Zo verwarmen onze harten met muziek en onze benen met een duurzamere oplossing.

Het thema van het 47e Adventsconcert is ‘Nu zijt Wellekome’. Het koor zal kerstcomposities zingen uit verschillende eeuwen, afgewisseld met bekende samenzang liederen voor het hele publiek.

Aanvang 20.15 uur
Toegang vrij

Meer informatie: www.leidsecantorij.nl

Stiltecentrum & Hooglandse Kerk

 

Het Stiltecentrum in de Hooglandse Kerk is een plek voor mensen die rust willen opzoeken om na te denken, naar muziek te luisteren, een kaars aan te steken, of te bidden.
De Hooglandse Kerk en het Stiltecentrum zijn altijd open als de Hooglandse Kamer open is: elke woensdag- & zaterdagmiddag. In de week voor Kerst zijn de Kerk en het Stiltecentrum op een aantal extra tijden open:

Dinsdagmiddag 20 december 12.00 – 16.00 uur
Woensdag 21 december, naast ’s middags van 12.00 – 17.00 uur,
ook ’s avonds van 20.00 – 24.00 uur, tijdens “Licht voor de langste nacht”

Normaal gesproken zal de hoofdingang van de Kerk open zijn, maar als het erg koud is, kunnen mensen via de Hooglandse Kamer naar binnen:
Hooglandse Kerkgracht 58
Meer info: Hooglandse Kamer

Kerstboomactie Hooglandse Kerkplein

 

Op woensdagmiddag 21 december is er weer een Kerstboomactie op het kerkplein voor de Hooglandse Kerk. Tussen 14.00 – 17.00 uur kunnen bezoekers een kerstwens opschrijven en in een kerstbal stoppen, om die vervolgens in de enorme kerstboom op het plein te hangen. Er is ook ruimte voor gesprek. Iedereen is welkom! Deelname is gratis.

Wie wilt u/wil jij deze kerst speciaal in het licht zetten en waaróm?

Muziek- en Zangmatinee Hooglandse Kerk

 

Op woensdagmiddag 21 december is er van 14.00 – 17.00 uur een Muziek- en Zangmatinee in de Hooglandse Kerk. Het Leids Vocaal kwartet “Musica Fresca” zal haar muzikale medewerking verlenen, afgewisseld door orgelconcerten van verschillende organisten. Toegang vrij. Het programma is als volgt:

14.00 – 14.30 uur
Vocaal ensemble “Musica Fresca”
14.30 – 15.00 uur
Orgelconcert Willeke Smits
15.00 – 15.30 uur
Vocaal ensemble “Musica Fresca”
15.30 – 16.00 uur
Orgelconcert Frank Resseler
16.00 – 16.30 uur
Vocaal ensemble “Musica Fresca”
16.30 – 17.00 uur
Orgelconcert Tjebco Tiersma

Licht voor de langste nacht

 

Op woensdagavond 21 december is het “Licht voor de langste nacht”.

Een moment van licht in de langste nacht van het jaar, waar je stil kunt worden, een kaarsje kunt branden, voor je kunt laten bidden en een zegen kunt vragen. Speciaal voor Leidenaren en diegenen die hiernaar zoeken: de Hooglandse Kerk is open! (20.00 – 22.00 uur)

Hooglandse Kamer

 

Van 10 t/m 31 december, elke woensdag- en zaterdagmiddag, van 12.00 – 16.00 uur is de Hooglandse Kamer open. In deze periode is ‘Tussen vervreemding en thuiskomen’ te zien, een duo expositie van de fotografen Leonie van der Helm en Gerhard van Roon.

De mensen op de foto’s van Gerhard van Roon zijn allemaal in ‘uniform’. Ze dragen strakke donkere pakken, dassen en keurige schoenen. Ze praten in een mobiele telefoon. En als ze in een groepje bij elkaar staan, kun je zien dat er een werkgesprek gevoerd wordt. De omgeving ziet er net zo strak uit als hun pakken. De gebouwen zijn hoog en kostbaar. Hier word je afgerekend op je prestaties. Je kwetsbare kant kun je hier beter niet vertonen. Thuis kun je hier niet zijn…

De mensen op de foto’s van Leonie van der Helm zijn allemaal in hun eigen omgeving. Ze zijn thuis, de plek waar ze zich terug kunnen trekken, zichzelf kunnen zijn en geborgenheid vinden. Elk huis is anders ingericht. Als je even goed kijkt kun je zien: Elk ‘nest’ past precies bij de bewoner ervan. Wij richten ons huis zo in dat wij er thuis kunnen komen, als de (werk)dag erop zit. Want ieder mens heeft een veilige plek nodig.

Adres: Hooglandse Kerkgracht 58, Leiden

De Hooglandse Kerk en het Stiltecentrum zijn beide toegankelijk wanneer de Hooglandse Kamer open is.
Meer info: Stiltecentrum

Meer informatie over actuele openstelling en afwijkingen: www.hooglandsekamer.nl