Kerstklanken vanuit de Hooglandse Kerk

Licht in het donker

Corona zet veel op zijn kop, maar gelukkig niet alles. Het is in de kerstperiode belangrijk om de inhoud en de sfeer ervan met elkaar te delen. Daarom is er een alternatief bedacht voor Joris’ Kerstboom en de activiteiten daar omheen. Zo ontstaat er weer wat licht in het donker. Iets om naar uit te kijken.
Onderaan dit bericht staat het volledige programma.

Vanaf 17 december klinken de eerste ‘Kerstklanken vanuit de Hooglandse kerk’. Elke dag is er een nieuw programma waaraan verschillende koren, solisten en musici – jong en oud – meewerken. In een feestelijk versierde kerk laten ze in kerststemming het beste van zich zien en horen. De uitzendingen zijn te zien op deze website. Unity.NU TV zendt het hele programma ook uit via kanaal 40 van Ziggo en via kanaal 1412 bij andere providers. De uitzendingen beginnen steeds om 19.00 uur en worden herhaald.

Musica Fresca en de Leidse Cantorij bijten op 17 december het spits af. ‘Het is wonderlijk schoon hoe de kerstklanken in het Hoogkoor van de kerk klinken’, aldus Saskia Sombeek van Musica Fresca. Voor Hans Brons is deze omgeving zeer vertrouwd. De recent geridderde zegt dat ‘Kerst toch altijd weer een extra dimensie aan zingen geeft. Ondanks alle beperkingen zijn we erin geslaagd een gevarieerde bijdrage te leveren’.

In de loop van de week zijn de prachtige klanken te horen van Pop4Shore, Eurokoor, Antiqua Primus, Vox Humana, Helga Kruse, Hans Brons en Emma Brown. Liesbeth Boertien laat met verschillende blokfluit ensembles van kinderen en tieners dansende tonen horen. Anton Doornhein speelt orgel en piano. De musici spelen verder viool, cello en trompet.

Tussen de muzikale optredens door geeft ds. Margreet Klokke korte overwegingen bij de figuren uit de kerststal. ‘Het is wonderlijk, hoe de oude verhalen over Maria, de herders en het kind licht kunnen werpen op deze donkere tijd. De betekenis ervan blijft actueel’. Emmie Kaljouw vertelt over de Kliederkerk en de Engelen actie. In de gesprekken komt naar voren dat ‘kinderen graag engel willen zijn en het is prachtig van hen te horen wat dat in het dagelijkse leven betekent’.

De ‘Kerstklanken vanuit de Hooglandse kerk’ zijn een alternatief van de Leidse Binnenstadsgemeente en Bijzonder Kerkenwerk Leiden voor hun gebruikelijke bijdrage aan de WinterWonderWeken en Joris’ Kerstboom. Het is daarnaast onderdeel van een veel uitgebreider Kerstprogramma in de Hooglandse kerk.Unity.NU TV is te vinden via kanaal 40 van Ziggo en via kanaal 1412 bij alle andere providers.

Donderdag 17 december
Koren: Leidse Cantorij & Musica Fresca
Kerstoverweging: ds. Margreet Klokke ‘Figuren in de kerststal’ (1)
Impressies Jeugddienst LBG, 1e Advent

Vrijdag 18 december
Koren: Eurokoor Leiden; Pop4Shore
Gesprek jeugdwerker Emmie Kaljouw ‘Engelen’
Impressies Kliederkerk

Zaterdag 19 december
Koren: Musica Fresca; Solo’s Hans Brons, Emma Brown
Kerstoverweging: ds. Margreet Klokke ‘Figuren in de kerststal’ (2)
Muziek: Antiqua Primus

Zondag 20 december
Alternatief Adventsconcert Leidse Cantorij

Maandag 21 december
Koren: Musica Fresca; Helga Kruse
Kerstoverweging: ds. Margreet Klokke ‘Figuren in de kerststal’ (3)
Muziek: Blokfluitduet Liesbeth Boertien & Max

Dinsdag 22 december
Koor: Vox Humana
Gesprek jeugdwerker Emmie Kaljouw ‘Kliederkerk’
Impressies Kliederkerk

Woensdag 23 december
Duetten Hans Brons & Emma Brown
Kerstoverweging: ds. Margreet Klokke ‘Figuren in de kerststal’ (4)
Muziek: Liesbeth Boertien en blokfluitensembles

Bekijk hierboven de hele playlist

Of bezoek het kanaal Kerstklanken vanuit de Hooglandse Kerk

Foto: Hannelore Maier

Kerst in de Hooglandse Kerk 2019