Een lichtpuntje voor Advent

‘Een lichtpuntje voor Advent’ is een serie filmpjes op het YouTube-kanaal van de Leidse Binnenstadsgemeente. Elke week wordt er door een gemeentelid een kaars aangestoken en een gebed gelezen passend bij de zondag. Het geheel wordt omlijst door Gregoriaanse zang.
Met gebeden van ds. Margreet Klokke en zang van Emma Brown.

De serie is een spin off van de zomerreeks ‘Een lichtpuntje in de week’. In de maanden mei t/m augustus kwam elke woensdag een nieuwe aflevering online ter overbrugging naar de zondagmorgendienst. In 16 afleveringen hebben verschillende mensen uit de gemeente het thema ‘licht’ verbonden aan een kunstzinnige of dagelijkse praktijk die veel voor hen betekent, om te delen met ons allemaal. De serieonderwerpen liepen uiteen: de Hooglandse Kerk, meditaties, muziek, schilderijen, dopen, en ten slotte een serie over de landgrenzen heen. Na het kijken, weet je alles over gregoriaans zingen, non-dualiteit, Rembrandt, school in Nepal, de kegeltjes in je oog en Chinese radicalen!

Voor de nieuwe Advent serie komt elke vrijdagavond vóór de Adventszondag de nieuwe aflevering online.

1e Advent
Ad te levavi animam meam
Tot U heb ik mijn ziel opgeheven
De tekst van het gezang is ontleend aan Psalm 25:1-4.

2e Advent
Populus Sion, ecce Dominus veniet ad salvandas gentes
Volk van Sion, ziet, de heer zal komen om alle naties te redden
De tekst van het gezang is gebaseerd op Jesaja 30:19, 30 en Psalm 80:2.

3e Advent
Gaudete in Domino semper; iterum dico: Gaudete!
Verheugt u in de Heer te allen tijde; ik herhaal het: Verheugt u!
De term ‘Gaudete’ is ontleend aan Filipenzen 4, 4. Hierin roept de apostel Paulus de gemeenschap op tot vreugde.

4e Advent
Rorate caeli desuper
Dauwt, hemelen, van boven
De tekst van het gezang is gebaseerd op Jesaja 45,8.

Bekijk hier de hele serie

Emma Brown

Britse mezzo-sopraan Emma Brown is afgestudeerd in Muziek aan de Universiteit van Cambridge voordat ze naar Nederland verhuisde om zang en compositie te gaan studeren. Ze behaalde cum laude haar Master’s aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Emma wordt veelvuldig gevraagd om te zingen tijdens Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog herdenkingen in Engeland, Nederland, België en Frankrijk. Dit jaar zong ze in Normandië tijdens de Britse 75 jaar D-Day herdenkingen voor veteranen, politici, en Prins Charles en de Duchess of Cornwall, en tijdens de officiële Airborne Herdenking in Arnhem.

Naast haar werk tijdens herdenkingen zingt Emma uiteraard ook nog zeer regelmatig tijdens klassieke uitvoeringen. Als student zong ze bij de Nederlandse Opera in het kamerkoor in Il Priggioniere van Dallapiccola. Daarnaast zong ze in het Concertgebouw mee met het Requiem van Verdi, en als solist in, onder anderen, oratoria van Bach, Vivaldi, Mozart, Mendelssohn, Dvorak, en Karl Jenkins. Ze werkt met pianist en vocal coach Han-Louis Meijer. Haar composities zijn uitgeven door Edition HH.

Ga naar Emma’s website

Bekijk de hele zomerreeks lichtpuntjes